Kategorie: Wszystkie | Dania główne | Inne | Sałatki | Sezonowe | Słodkości | Zupy
RSS
poniedziałek, 16 lipca 2018

pomi

Lato w pełni, wszędzie świeże warzywa i owce, tym razem czas na pomidory i paprykę :)

SKŁADNIKI:

-5 dużych pomidorów 

-ryż

-korpus z kurczaka

-włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, koperek, por bądź cebula cukrowa)

-jedna duża czerwona papryka lub dwie małe

-przyprawy(warzywko, pieprz kolorowy mielony, papryka słodka,listek laurowy, ziele angielskie,lubczyk) 

-2,3 spore ząbki czosnku 

-łyżka śmietany

-2 łyżki mąki

PRZEPIS:

Zaczynamy standardowo od rosołu:

-do garnka wrzucamy korpus następnie pokrojone warzywa( 2 marchewki, pół selera, małą cebulę bądź kawałek pora, 1 pietruszkę), zalewamy wodą i stawiamy na ogień dodając od razu poszatkowane ze 3,4 gałązki natki pietruszki, koperku selera, ze 3 liski laurowe, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, do tego parę listków lubczyku. Gotujemy do momentu aż warzywka nam ładnie zmiękną a korpus się ugotuje.

W tym czasie przygotowujemy pomidory:

-wkładamy je do jakiegoś naczynia(może być niewielki garnuszek) zalewamy gorącą wodą, czekamy ze 2-3 minuty, wyjmujemy i zdejmujemy skórkę, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera wraz z ząbkami czosnku i miksujemy na gładką masę. 

Teraz czas na zupę:

- gdy mamy już ugotowany nasz rosołek, wyjmujemy korpus, wlewamy zmiksowane pomidory i dodajmy pokrojoną w kostkę paprykę, oraz przyprawy do smaku( pieprz, paprykę, warzywko) gotujemy jeszcze przez chwilę ok 10 min.

Uwaga ryż:

Mamy dwa warianty gotowania ryżu, ja korzystam z tego pierwszego czyli wsypuję dwie garście ryżu bezpośrednio do zupy, należy jednak pamiętać że ryż gdy długo jest w wywarze rozmięka, dlatego możemy ugotować go oddzielnie i włożyć do talerza następnie zalać zupą.

Zaprawa:

Na koniec robimy zaprawę ze śmietaną( łyżkę mąki mieszamy w szklance z niewielką ilością wody aby nie było grudek, dodajmy dwie łyżki śmietany i znowu mieszamy , na koniec dolewamy troszkę zupy i jeszcze raz mieszamy ;)) , wszystko wlewamy do garnka, czekamy aż się zagotuje , no i nasza zupka jest gotowa :)

czarownica_1

 

 

 

 

 

 

 

 

goom222SKŁADNIKI:

-mała główka młodej kapusty

-700 gram mięsa mielonego wieprzowego

-szklanka ryżu

- 1 średnia cukrowa cebula

-pół słoiczka koncentratu pomidorowego

-łyżka mąki

-przyprawy( warzywko, pieprz czarny mielony, papryka słodka, szczypiorek, koperek, pietruszka, przyprawa do mięsa mielonego,czosnek granulowany, listki laurowe, ziarnka pieprzu oraz ziela angielskiego) 

-2,3 duże ząbki czosnku 

PRZYGOTOWANIE:

Z kapusty obrywamy wierzchnie liście, i za pomocą dużego ostrego noża wycinamy głąb, następnie wkładamy główkę do dużego garnka z gotującą się wodą na jakieś 5-6 minut i chwilę podgotowujemy tak aby listki zaczęły łatwo odchodzić.Wyjmujemy kapustę do ostygnięcia. W międzyczasie  gotujemy ryż i  przygotowujemy farsz(mieszamy mięso z drobno pokrojoną cebulą ryżem oraz doprawiamy do smaku). 

Dno garnka wykładamy liśćmi aby gołąbki nie przystały nam do spodu podczas gotowania:

lic

Mięso mielone dzielimy na porcje i układamy na listkach, a następnie zawijamy je ściśle. 

miso

Wszystkie umieszczamy w garnku, jeden przy drugim i zalewamy wodą. Dodajemy warzywko, z łyżeczkę pietruszki i koperku,szczypiorku, ze dwa  listki laurowe, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, tak aby doprawić powstały przy gotowaniu rosołek.

gar

Dobrze jak gołąbki nam się troszeczkę "tuszą", ja nie używam do tego przykrywki lecz układam na wierzch liski.

IMAG1616

Gotujemy około godzinę półtorej na małym ogniu w zależności od wielkości gołąbków.

Gdy nasze danie jest już gotowe, mięsko ładnie ugotowane, a kapustka miękka wrzucamy do garnka pokrojony na kawałki czosnek i zabieramy się za sos, bierzemy z pół słoiczka koncentratu, przekładamy do szklanki, dolewamy wody z gotujących się gołąbków i wszystko wlewamy do garnka, gotujemy jeszcze chwilkę następnie zaprawiamy mąką ( łyżkę mąki rozprowadzamy w pół szklanki  wody, tak aby nie było gródek i również wlewamy ).

Teraz wystarczy tylko rozłożyć na talerze i podawać :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

czwartek, 12 lipca 2018

kalaf

SKŁADNIKI:

-włoszczyzna( 2 średnie marchewki, średnia pietruszka, pół selera, kawałek pora bądź mała cebula, 2-3 gałązki natki pietruszki, 2 gałązki natki selera, ze 2 łyżki pokrojonego koperku)

-2 duże pomidory

-2/3 małego kalafiora

- kości na zupę (wołowe lub schabowe, żeberka, szyjka z indyka bądź w ostateczności korpus z kurczaka, co tam sobie wybierzecie ;)) ja zrobiłam na dwóch szyjkach. 

-przyprawy(papryka wędzona, pieprz czarny w kulkach oraz mielony,listki laurowe, zile angielskie, sól bądź warzywko czy kucharek)

-2 łyżki śmietany

-łyżka mąki 

-3 duże ziemniki

-około 3 litrów wody (po prostu garnek ;))

PRZYGOTOWANIE:

No to zaczynamy zabawę ;) Najpierw rosół: wrzucamy do garnka 2 szyjki z indyka oraz pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, seler w kostkę, zlewamy wodą, dodajemy 2-3 ziarnka ziela angielskiego, 2-3 ziarnka pieprzu, 2-3 listki laurowe, wsypujemy z łyżeczkę przyprawy (ja sypię na oko) i stawimy na małym dużym ogniu, w tym czasie obieramy ziemniaki i dodajmy do wywaru. Następnie kroimy drobno zieleninę i również dodajmy do zupy.

Gotujemy wszystko jakieś 20-30 minut do momentu kiedy nasze warzywa będą miękkie, wyjmujemy szyjki i wrzucamy kalafior połamany na małe różyczki, doprawimy przyprawami, znowu gotujemy jakieś 10 min aż kalafior nam zmięknie, i wrzucamy pokrojone w kostkę i obrane pomidory, podgotowujemy chwilkę (około 5 min) i zaprawiamy.

Aby zaprawić zupę należy wsypać do kubka łyżkę mąki, ja dolewam troszkę wody i mieszam(wtedy łatwiej  rozprowadzić grudki) dodaję dwie łyżki śmietany, znowu mieszam a na koniec wlewam trochę zupy. Tak przygotowaną zaprawę wlewamy do garnka, zagotowujemy i nasze jedzonko jest gotowe :)

czarownicaruchomyobrazek0023

 

 

 

ciastoZa oknem słońce, piękna pogoda, a na straganach pełno sezonowych owców....aż się proszą aby przygotować coś pysznego:) 

SKŁADNIKI:

-2 szklanki mąki 

-2/3 szklanki cukru

-5 jajek

-150g masła

-2 łyżeczki proszku do piecznia

-2/3 szklanki śmietany

-opcjonalnie cukier puder lub polewa czekoladowa 

-2,3 gałązki rabarbaru,8-10 truskawek

-papier do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

Truskawki myjemy, obieramy kroimy na pół, wkładamy do miseczki, zasypujemy cukrem i odstawiamy aby puściły sok, podobnie postępujemy z rabarbarem, myjemy, obcinamy końcówki obieramy ze skórki, kroimy na plasterki, zsypujemy cukrem.

Jak owce mamy przygotowane, zajmujemy się ciastem. Do garnuszka bądź wysokiej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, miksujemy do powstania białej masy (ma trochę przypominać kogiel- mogiel ) następnie dorzucamy pokrojone na kawałki masło, gdy mamy połączone składniki( z masła mogą powstać grudki, to nic rozmiksują przy dodaniu mąki) dosypujemy pomału mąkę, a na koniec wlewamy śmietanę do szklanki, dosypujemy proszek do pieczenia i mieszamy, wrzucamy naszą miksturkę do ciasta i jeszcze chwilkę miksujemy. No i gotowe :)

Naczynie do pieczenia wykładamy papierem, wlewamy masę, na to układamy wcześniej przygotowane owoce:

ciatso3
Piekarnik grzejemy do 180 stopni, pieczemy ok godziny :)

visto2

Ciasto po wystygnięciu możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą, ja robiłam na szybkiego wieczorem, więc nic nie miałam w domu, każdy chciał coś słodkiego, ale do sklepu iść, to już nie ma komu;) Ten przepis zawsze wychodzi, nie pamiętam już skąd go mam, pewnie od kogoś dostałam, warto wypróbować, bo to takie coś z niczego, z produktów które zawsze mamy pod ręką :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sobota, 23 czerwca 2018

co1

Nie ma jak to domowy fast food na zakończenie roku szkolnego i początek lata :)

SKŁADNIKI:

-700 gram mięsa mielonego(najlepiej by było wołowe, ale możemy też użyć drobiowego czy wieprzowego)

-pół pęczka szczypiorku

-jedno jajko

-6 bułek

-12 plasterków sera

-2 duże pomidory

-jeden ogórek

-ketchup lub dowolny ulubiony sos

-olej do smażenia 

-przyprawy (pieprz czarny mielony, pietruszka, papryka słodka, czosnek granulowany,warzywko bądź inna przyprawa, jeśli takiej nie używamy zastępujemy solą)

PRZYGOTOWANIE:

-mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem, jeśli nie mamy praski do hamburgerów formujemy niewielkie placuszki( nie muszą być równe,ważne aby były smaczne ;)), kotleciki układamy na patelni, smażymy na niedużym ogniu jakieś 20,30min, w tym czasie rozcinamy bułki układamy na nich plasterek sera, potem nasze usmażone hamburgery, na to znów plasterek sera i jeszcze pokrojone pomidory, ogórka, szczypiorek( warzywa dobieramy sobie dowolnie, możemy dodać sałatę, kapustę, kiszone ogórki i co nam przyjdzie do głowy). Polewamy keczupem i wcinamy ;) Ja osobiście podgrzewam jeszcze chwilkę w mikrofali aby bułka była ciepła, a ser się roztopił, do tego podaje frytki domowej roboty, i moja rodzinka jest zachwycona;)

 

 

 

 
1 , 2
mytastepol.com