Blog > Komentarze do wpisu

Zupa kalafiorowa

kalaf

SKŁADNIKI:

-włoszczyzna( 2 średnie marchewki, średnia pietruszka, pół selera, kawałek pora bądź mała cebula, 2-3 gałązki natki pietruszki, 2 gałązki natki selera, ze 2 łyżki pokrojonego koperku)

-2 duże pomidory

-2/3 małego kalafiora

- kości na zupę (wołowe lub schabowe, żeberka, szyjka z indyka bądź w ostateczności korpus z kurczaka, co tam sobie wybierzecie ;)) ja zrobiłam na dwóch szyjkach. 

-przyprawy(papryka wędzona, pieprz czarny w kulkach oraz mielony,listki laurowe, zile angielskie, sól bądź warzywko czy kucharek)

-2 łyżki śmietany

-łyżka mąki 

-3 duże ziemniki

-około 3 litrów wody (po prostu garnek ;))

PRZYGOTOWANIE:

No to zaczynamy zabawę ;) Najpierw rosół: wrzucamy do garnka 2 szyjki z indyka oraz pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, seler w kostkę, zlewamy wodą, dodajemy 2-3 ziarnka ziela angielskiego, 2-3 ziarnka pieprzu, 2-3 listki laurowe, wsypujemy z łyżeczkę przyprawy (ja sypię na oko) i stawimy na małym dużym ogniu, w tym czasie obieramy ziemniaki i dodajmy do wywaru. Następnie kroimy drobno zieleninę i również dodajmy do zupy.

Gotujemy wszystko jakieś 20-30 minut do momentu kiedy nasze warzywa będą miękkie, wyjmujemy szyjki i wrzucamy kalafior połamany na małe różyczki, doprawimy przyprawami, znowu gotujemy jakieś 10 min aż kalafior nam zmięknie, i wrzucamy pokrojone w kostkę i obrane pomidory, podgotowujemy chwilkę (około 5 min) i zaprawiamy.

Aby zaprawić zupę należy wsypać do kubka łyżkę mąki, ja dolewam troszkę wody i mieszam(wtedy łatwiej  rozprowadzić grudki) dodaję dwie łyżki śmietany, znowu mieszam a na koniec wlewam trochę zupy. Tak przygotowaną zaprawę wlewamy do garnka, zagotowujemy i nasze jedzonko jest gotowe :)

czarownicaruchomyobrazek0023

 

 

 

czwartek, 12 lipca 2018, wrzos34

Polecane wpisy

mytastepol.com